belépés
email cím
jelszó
belépés
Elfelejtette jelszavát?
Hibás felhasználónév / jelszó
Jelszó emlékeztető
email cím
küldés
információk
kosár
jelenleg 0 termék van a kosárban.
Élővilág
Ausztrália élő és növényvilága egyedülálló a világon.

Kontinensnyi kiterjedésének köszönhetően nagy területek maradtak érintetlenül, amiket mára nemzeti parkokká nyilvánítottak.
Ennek köszönhetően sok különleges élőlénnyel találkozhat az idelátogató, országszerte.

Az alábbiakban felsorolunk néhányat, a teljesség igénye nélkül:

tovább
Ausztrália élő és növényvilága egyedülálló a világon.

Kontinensnyi kiterjedésének köszönhetően nagy területek maradtak érintetlenül, amiket mára nemzeti parkokká nyilvánítottak.
Ennek köszönhetően sok különleges élőlénnyel találkozhat az idelátogató, országszerte.

Az alábbiakban felsorolunk néhányat, a teljesség igénye nélkül:

Bálna
Az „óceánok óriáshajóinak” több fajtája létezik, többnyire védettek és emberbatárok, kivétel a gyilkos bálna.

Ausztrália vizein leggyakrabban a déli sima bálnával (Right Whale) vagy a hosszúszárnyú, más néven púpos bálnával (Humpback Whale) találkozhatsz. Elõbbi különös ismertetõjegye, hogy fején szemölcsszerû kinövések vannak, míg utóbbi varázslatos énekérõl ismert.

A vízi-turistákat hûen szolgáló emlõsrõl könnyen készíthetsz közeli fel...
Bálnacápa
Az emberre ártalmatlan, sekély vizekben élõ, növényevõ bálnacápa, vagy más néven cetcápa, a legnagyobb jelenleg élõ halfaj.
Átlagos testhossza 4-6 méter, de akar 15-18 méteresre is meg megnõhet.

Sok tengerlakónak és természetesen nekünk, embereknek is szerencse, hogy növényevõ. Kedvenc eledele a plankton.
Táplálkozási módszere különös, kolosszális tátogó szája mintegy szûrõ filterként funkcionál: úszás közben csak kitátja hatalmas méretû állkapcsát...
Delfin
Kiemelkedõen magas intelligenciaszint és kommunikációs képesség jellemzi, mosolyra ívelt szája barátságos, kedves külsõt kölcsönöz neki. A vízi parádék karizmatikus sztárjainak az emberrel különleges kapcsolata van. Ezekrõl mindannyinknak csakis egy kedves állat juthat eszébe, a delfin.

Megtalálható szinte az egész világon, a hideg áramlatú vizektõl a trópusi tengerekig. Ausztráliában a palackorrú delfinnel találkozhatsz leginkább, szinte mindenhol: öblök...
Dingó
Ez a kutyához megtévesztésig hasonló, Ausztráliában tenyésző elvadult kutyafajta, a kontinens szinte bármely részén megtalálható, ahol a természetben valamilyen formában víz is elérhető.

Eredetét tekintve nincsenek pontos adatok arról, honnan is származik. Egyesek szerint az Aboriginálokkal együtt érkezett a kontinensre, mások szerint a Dél- Kelet-Ázsiából származó félig vad kutya fajta, akit hajósok hoztak át Ausztráliába, kereskedés céljából.

A juhászk...
Emu
A világ második legnagyobb madara, a kenguru mellett Ausztrália másik címerállata.

Annak ellenére, hogy nem tud repülni, hatalmas távolságokat képes megtenni. Nagyon kitartó és gyors futómadár, 2,5 méteres lépéseivel 50km/h sebességgel száguldozik. Mindemellett kiváló úszó is.

Az emuknál a nemek szerepe felcserélõdött az utódlás terén. A nõstény a tojásrakás után az utógondozást a hímre hagyja, aki kikölti és további 6-9 hónapig gondoskodik a fiókákr...
Fekete Özvegy
A színérõl és a potrohán található homokóra alakú jelérõl jellegzetes fekete özvegy a világ minden meleg éghajlatú területén elõfordul. A kis állat hírhedtségét hátborzongató párosodási magatartásának köszönheti, hiszen közösülés után néha megöli és megeszi a hímet.

Bár Ausztráliában sok esetben találkozhatsz a legkülönbözõbb fajtájú és ijesztõ méretû rovarral, attól nem kell tartanod, hogy az utcán lépten-nyomon belebotlasz egy fekete ö...
Kenguru
Ausztrália nem hivatalos jelképes állata, amely az ország címerén is helyet kapott, a kontinens cserjés, erdõs vidékein él.

A kengurufélék több mint 54 fajt ölelnek fel, legismertebb a vörös kenguru.
Méretük 9 kg-tól 90 kg-ig tejred. Farka és hátsó lábai jelentõs szerepet töltenek be az egyensúlyozásban és a kapaszkodásban. Nyílt terepen a nagy kenguruk 65 kilométeres óránkénti sebességre képesek, s 1-1 ugrásuk akár 8 méteres is lehet. A fiatal zsebibabák...
Koala
A koala csakúgy, mint a kenguru, Ausztrália jelképes õshonos állata.

Mindenhol megtalálható a kontinens keleti partjain, valamint a belsõ vidékeken olyan távolságig, ahol még elég a csapadék a megfelelõ erdõk létezéséhez. Ezen kívül számos nemzeti park és állatkert népszerû lakója.

A koala nem sokat gondolkodik napi programjának összeállításakor. 4 óra eukaliptuszlevél-rágcsálást mindig 20 óra alvás követ.

Aluszékonysága nem meglepõ, hiszen a naponta el...
Krokodil
A világ egyik legfélelmetesebb ragadozójának édes és sós vízi fajtáját egyaránt megtalálhatod Észak-Ausztráliában

Közülük is a legveszélyesebb a sósvízi (crocodylus porosus), amely egyben a legnagyobb krokodilfajta is, átlagos hosszuk 4-5 méter, de akár 10 méteresre is megnõhet.

Leggyakoribb elõfordulási helye a folyók-tengerek torkolatánál, ahol gyakori az ár-apály, de édesvízi ingoványokban, tavakban is megtalálható. Mozgási területe igen nagy, a nyíl...
Nagy fehér cápa
A cápa filmeknek köszönhetõen hírhedté vált ragadozó Ausztráliában, a déli partok mentén fordul elõ leggyakrabban.

A föld legnagyobb ragadozója a fehér cápa, amely megkapta az emberevõ ragadvány nevet is. A világ egyik legrettegettebb halakkal táplálkozó húsevõ ragadozója nem méltó hírhedtségéhez, a valóságban messze nem olyan rémséges, mint ahogy azt sokan gondolják. Ezt mi sem bizonyít jobban, mint a rendelkezésre álló számadatok, miszerint az évente...
Szarvas ördög
Ezzel az ártalmatlan, „hatalmas” méretekkel rendelkezõ (20 cm hosszú és alig 90 gramm súlyú) lassú mozgású kedves kis hüllõvel Ausztrália középsõ sivatagos területein és a keleti partokon találkozhatsz. Elsõsorban a homokos talajt kedveli, amelybe elõszeretettel ássa bele magát.

A nevével ellentétben a vicces kinézetû kis ragadozó az álcázás nagy mestere, hiszen ha veszélyben érzi magát, elõszeretettel olvad bele környezetébe, vagy éppen mozdulatlanná...
Tazmán ördög
A Looney Tools mesébõl ismert állandóan morgó, vicsorgó, elégedetlen tazmán ördög tulajdonságai nem állnak messze a valóságtól. Ez a kistermetû éjszakai ragadozó hasonlóan viselkedik, amikor társáért harcol, elemózsiáját védi, vagy amikor veszélyben érzi magát és meg akarja félemlíteni ellenfelét.

Korai európai telepesek nevezték el ördögnek, miután tanúi voltak egy harcias összecsapásnak, ahol fogvicsorgatva, morogva támadt ellenfelére. Agresszív te...
Wombat
Ez a különös, leginkább egy kis medvéhez hasonló erszényes teremtmény egyedül Ausztráliában õshonos a világon.

Zömök teste, malachoz hasonló feje mókás kinézetet kölcsönöz neki.
Vicces külseje azonban megtévesztõ lehet, mert kedves kinézete ellenére, ha támadás éri harapással és karmolással reagál, majd kis lábain gyorsan tovább áll. Lassú, nehézkes mozgása ellenére képes meglepõen fürge oldalát is mutatni, így ne lepõdj meg, ha egy találkozás al...